Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılan Sorunlar

Kıbrıs kıbrıs tüp bebek tedavisi sorunlarTüp Bebek Tedavisinin İptal Edilmesi

Anne adayının tüp bebek tedavisi süresince, yapılan işlemler doğrultusunda, istenen düzeyde tedaviye yanıt verememesi, yeterli sayıda follikül gelişmemesi veya aşırı derecede yumurtalık yanıtı gibi durumlarda tedavi iptal edilebilir.

Yumurta bulunamaması: Özellikle yaşı ileri ve yumurtalık rezervi düşük hastalarda, folliküller yeterli büyüklüğe ulaşmasına karşın yumurta toplama işlemi sırasında hiç yumurta bulunamayabilir.

Döllenmenin Olmaması

Yumurta ve spermlerde heşey normal göstermesine rağmen, bazı yumurtalarda döllenme gerçekleşmeyebilir. Meni spermi kullanıldığında döllenme oranı  75% oranındadır. Aynı şekilde be TESE sperminde 55-60% civarındadır. Özellikle olgun yumurta sayısı az olan olgularda döllenme olmamasına bağlı hasta embriyo transferine ulaşamayabilir.

Transfer Zorluğu

Çok nadir olarak rastlanılan, kadının genital organlarının anatomik yapısı nedeniyle transfer çok zor gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda gebelik şansı haliyle düşmektedir.

Sperm Bulunamaması

TESE uygulanan hastaların 45-50% 'sinde sperm bulunamaz ve tedavi iptal edilmek zorunda kalınır.

Gebelik testi öncesi kanama

Tüp bebek tedavisi, gebelik test günü öncesinde kanama gerçekleşen hastalarda gebelik şansı düşmekle birlikte gebelik olmadığı anlamına gelmez.

Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu (Aşırı Uyarım Sendromu; OHSS) :

OHSS tüp bebek tedavisinin en önemli komplikasyonudur. Genellikle polikistik over sendromlu kadınlarda ortaya çıkar. Yumurtalıkları uyarmak amacı ile kullanılan ilaçlara aşırı cevap alınması sendroma zemin hazırlar. Yumurtalıkların uyarılması sırasında kabul edilebilecek sayıda yumurta uyarılması ile aşırı uyarılma arasında ince bir çizgi vardır. Her zaman doz ayarlaması mümkün değildir. Aşırı uyarılma olduğu zaman yumurtalık uyarıcı ilaçların dozunun azaltılması ve gerektiğinde bir gün veya daha uzun bir süre ilaç verilmemesi sonucunda estrojenin aşırı yükselmesi engellenebilir.

Ancak daha önemli olan bu hastaların tedavilerine başlarken OHSS gelişme riski yüksek olabilecek hastaların tespiti ve daha tedavinin başında bu hastalara uygun yaklaşım hayati önem arz eder. Uygun ilaç protokolünün seçilmesi, mümkün olan en düşük doz ile tedavi, yakın takip ve kan estradiol düzeyinden ziyade 11 mm’den daha büyük follikül sayısına göre hCG enjeksiyonu (Pregnyl ve ya Ovitrelle) yerine özel bir çatlatıcı iğne olan GnRH Agonisti (Gonapeptyl) kullanılması hatta fazla follikül olan hastalarda taze transfer yapmayıp tüm embriyoların dondurulması gibi yöntemlerle OHSS gelişme riski neredeyse sıfırlanabilmektedir.

Sitedeki bilgiler doktor yada eczane danışmanı yerine geçmez. Sitedeki bilgi ve yorum ve görüntüler bilgilendirme amaçlıdır. Tanı yada tedaviye yönlendirme amaçlı değildir. Tanı ve tedavi için bir doktora başvurunuz.
X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek