Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı; anne adayı hastanın üstüste 3 defa tüp bebek tedavisi geçirdikten sonra gebeliğin sağlanamaması durumudur.
Tekrarlayan tüp bebek yönteminin başarısızlığının birçok nedeni vardır:
Embriyonun gelişimi, rahim içerisine tutunma ve oosit kalitesi vb. gibi Kıbrıs tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen önemli birçok faktör bulunmaktadır. Bu yüzden tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının nedeni tam ve kesin olarak bilinmemesine rağmen, başarısızlığa sebep olduğu düşünülen bazı durumlar göz önünde bulundurulur.
Rahim içi düzensizlikler, yine aynı şekilde rahim iç duvarının yeterli seviyede gelişmemesi gibi rahimden kaynaklanan durumlar,
Kan pıhtılaşma bozukluğu (trombofililer) ve anormal immünolojik yanıt gibi anne adayının yaşadığı bazı hastalıklar,
Anne ve/veya baba adayından kaynaklanan bazı genetik bozukluklar veya tüplerin içinde sıvı birikmesi (hidrosalpenks) veya endometriyozis gibi durumlar başarısızlık nedenleri olabilmektedir.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftler nasıl değerlendirilir ve ne yapılmalıdır?
Tüp bebek yönteminde teknolojik yenilikler hızlı bir şekilde ilerlemesine rağmen, başarısızlığa neden olabilecek henüz çözülememiş moleküler düzeyde birçok sorun olduğundan tam bir kesin başarı sağlanamayabilir. Ancak tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde, bilinen bazı durumlara yönelik incelemelerin yapılması gereklidir.
Kadın ve/veya erkekten kaynaklanabilecek genetik bozuklukların tanısı için çiftlerin kanda genetik incelemesi yapılmalıdır. Genetik problem tesbit edilirse embriyo transferinden önce PGD (embriyo transfer edilmeden önce genetik inceleme) yapılması uygun olacaktır.
Transvajinal ultrasonografi, histerosalpingografi, salin infüzyon sonografi ve histeroskopi gibi yöntemler kullanılarak rahim içinin değerlendirilmesi gerekir. Çünkü rahim içerisindeki myom veya polipler, veya septum denilen rahim içindeki bölme ve rahim içi yapışıklıklar tüp bebek başarısızlığına sebep olabilir. Bunların tesbit edilip, tedavi edilmesi başarıyı etkileyebilir. Yine ultrason veya histerosalpingografide tesbit edilen hidrosalpenks (tüplerin içinde sıvı birikmesi) denilen tüplerin sıvı ile dolması durumunda tüplerin alınması veya bağlanması başarının artmasına katkıda bulunacaktır.
Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Durumlar:
Tüp bebek tedavisi esnasında rahim iç duvarı endometriyumun yeterli derecede gelişmediği tespit edilirse, gelişimi arttırmak için, ilaçlarla destek tedavisi başlanması başarıyı arttırabilir.
Kan tahlili ile trombofili denilen kan pıhtılaşma bozukluğunun taranması ve eğer tespit edilirse kan sulandırıcı ilaçların başlanması başarıyı etkileyerek tüp bebek başarısızlığını minimum seviyede azaltabilir.
İmmünolojik kökenli nedenler düşünüldüğünde buna uygun tedaviler, tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmada yardımcı olabilir.
Kıısırlıkta (erkekten kaynaklanan) spermlerin ileri inceleme methodları ile değerlendirilmesi ve özel döllenme teknikleri kullanılması başarıyı arttıracaktır.
Sigara ile tüp bebek başarısızlığı arasında çok yakın bir ilişki tespit edilmiş olup, tüp bebek tedavisi öncesi sigaranın bırakılması başarıyı mutlaka arttıracaktır.
Tüp bebek başarısında Merkezin (Hastane, Laboratuvar) önemi nedir?
Tüp bebek başarısını etkileyen saydığımız birçok nedenin yanısıra, yumurta oluşumunun sağlanması için hastaya uygun tedavi yönteminin seçilmesi, yumurtanın döllenmesi için kullanılan teknikler, embriyonun yeterli gelişimi ve uygun şekilde rahim içine transferi önemli olup, bu aşamada tüp bebek merkezinin ve ekibinin önemi ortaya çıkmaktadır.
Dolayısıyla unutulmaması gereken nokta; Tüp bebek, Jinekolog, Embriyolog, Ürolog ve yardımcı sağlık personelinin birlikte yürüttüğü ekip çalışması gerektirir.